Overstappen van accountant; wat komt daar allemaal bij kijken? Hoelang gaat dit proces duren en welke kosten zijn eraan verbonden? Het is logisch dat je veel vragen hebt, wanneer je overweegt om van accountant over te stappen. Het is niet iets wat je iedere dag doet. Veel ondernemers blijven zelfs hun hele leven bij dezelfde accountant. Als je een goede klik met je accountant hebt en niets te klagen hebt over de werkzaamheden, is het natuurlijk ook helemaal niet interessant om over te stappen. Toch zijn er genoeg situaties denkbaar waarin een overstap de beste oplossing is, zelfs wanneer je eigenlijk heel tevreden bent met je huidige accountant. Hoe dat zit, lees je hier.

Waarom overstappen accountant?

Vaak zien we dat ondernemers na het oprichten van een BV voor een accountant in de buurt kiezen. Logisch, want persoonlijk contact en korte lijntjes is erg prettig. Als er dan een accountantskantoor in de buurt van jouw bedrijf zit en je daar goede verhalen over hoort, hoef je niet lang na te denken over de keuze voor een accountant. Maar tijden veranderen; jouw bedrijf groeit door en na een tijdje merk je dat de accountant die altijd zo perfect bij jouw onderneming leek te passen niet meer kan voorzien in jouw wensen.

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat je verhuist en dus niet langer bij dezelfde accountant kunt blijven, of dat de accountant zelf met pensioen gaat. We zien ook gevallen waarbij de accountant gewoon niet voldoet aan de wensen van de ondernemer of een gebrek aan een onderlinge klik.

Welke partij past bij jouw onderneming?

Nadat je besluit om over te stappen van accountant is het zaak om een partij te vinden die bij jouw onderneming past. Maar waar en hoe vind je die? Er zijn veel manieren om de perfecte accountant voor jouw bedrijf te vinden. Praat eens met ondernemers uit de buurt, bij voorkeur met ondernemers met een vergelijkbaar bedrijf. Ook zijn de meeste accountantskantoren tegenwoordig goed online te vinden. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat het gevoel klopt wanneer je de accountant ontmoet. Begrijpt hij wat jij zoekt en snap jij wat hij zegt. Een heldere communicatie is cruciaal bij de relatie tussen ondernemer en accountant.

Een prettige overgang

Kies je voor de overstap naar een andere accountant? Dan kun je per brief opzeggen bij je huidige accountant. Vaak helpt je nieuwe accountant je bij het overstappen en werkt de andere partij hier netjes aan mee. Sommige accountantskantoren bieden ook een speciale overstapservice aan, waarbij zij al je zorgen uit handen nemen.