Het belang van een financiële buffer wordt nog wel eens onderschat onder ons. Een financiële buffer kan helpen om onvoorziene omstandigheden uit de weg te helpen en geeft je een appeltje voor de dorst. Echter blijft altijd de vraag hoeveel je nodig hebt? En hoe je een buffer zou kunnen opbouwen.

Vooral in onzekere tijden als deze met corona is het verstandig een buffer achter de hand te hebben. En dat begint bij een goed overzicht creëren van wat je inkomsten en uitgaven zijn. Door hier een goed beeld van te hebben kan je heel goed inzien wat je maandelijks opzij zou kunnen zetten om je buffer aan te vullen.

Grote van je buffer

Vooraf kunnen we stellen dat het Nibud een BufferBerekenaar heeft. Er zijn echter wel wat handvaten om te kijken te kijken hoe groot je spaarpotje moet zijn. Als alleenstaande is een buffer van zo een 3.500 euro het advies. Als gezin met één kind adviseren ze een buffer van 4.400 euro. Dit is een buffer voor onvoorziene omstandigheden en dus niet voor de aankoop van een extra auto of je huis te verbouwen.

Wat voor zekerheid geeft een buffer

Een buffer is speciaal voor het opvangen van uitgaven die je vooraf niet verwacht had. Een kapotte vaatwasser, een nieuwe wasmachine of een tv vervangen zijn mooie voorbeeld die je kunt gebruiken voor de buffer. Stel je hebt geen baan meer dan is het niet de bedoeling dit potje aan te breken, daar heb je bepaalde uitkeringen voor. Ook bij een brand in je huis is het belangrijk om niet aan dit potje te zitten, maar om je vooraf goed te verzekeren.

Maar hoe bouw je een buffer op?

Voor het opbouwen van een buffer kan je prima gebruik maken van een spaarrekening. Mocht je dan aan het bedrag voldoen waarvan je denkt die is veilig genoeg dan kan je overwegen om te beginnen met beleggen. Dit is een manier om je vermogen sneller te laten groeien op de lange termijn dan het geld op je spaarrekening. Lees hier meer over hoe beleggen werkt.