Een hypotheek afsluiten is een grote financiële stap in je leven. Dit doe je niet zomaar en hier moet je de tijd voor nemen. De beste keuze is om een onafhankelijke hypotheekadviseur hiervoor in te schakelen. Je wilt echter wel een hypotheekadviseur waar je je vertrouwt bij voelt. Maar hoe kies je deze nou? Lees hier een aantal tips die jou hierbij verder helpen. 

Opleidingen en vergunningen van hypotheekadviseurs 

Hypotheekadviseurs zijn verplicht om een aantal diploma’s op zak te hebben. Het is dus belangrijk om te kijken of jouw gekozen hypotheekadviseur deze diploma’s ook heeft. Het is onder andere verplicht dat een hypotheekadviseur een wft-diploma heeft (wet op het financieel toezicht). Elke drie jaar moeten hypotheekadviseurs hier opnieuw een examen voor afleggen en deze behalen. Daarnaast zijn er extra diploma-eisen voor Erkend Financieel Adviseurs. Hun hypotheekadvies zal daarom ook een stapje verder gaan dan hypotheekadviseurs die deze diploma’s niet hebben.  

Verschillende tarieven van hypotheekadviseurs 

Bij het kiezen van een hypotheekadviseur is het ook belangrijk om te letten op de tarieven. De verschillen in prijzen bij hypotheekadviseurs is onverklaarbaar groot. De ene hypotheekadviseur kan 3000 euro vragen voor hetzelfde advies dat je voor 1000 euro kan krijgen bij een andere hypotheekadviseur. Hypotheekadvies is makkelijker geworden door het verdwijnen van ingewikkelde constructies als beleggings- en spaarhypotheken. Niet elke hypotheekadviseur heeft hier zijn prijs op aangepast.  Ben je van plan om een huis te kopen met een schoorsteen? Houd dan rekening met schoorsteenveger kosten .

Het is ook verschillend per hypotheekadviseur of ze een uurtarief hebben of een vast tarief. Het voordeel aan een vast tarief is dat je precies weet hoe duur het gaat zijn terwijl het met een uurtarief onzeker kan zijn wat het uiteindelijke bedrag precies wordt. Bij het vaste tarief zit ook het advies omtrent een overlijdensrisicoverzekering in, dat extra kosten met zich meebrengt in het vaste tarief. De tarieven moeten wel van tevoren duidelijk bekend zijn in een dienstverleningsdocument.  

Samenwerken met je hypotheekadviseur 

Heb je uiteindelijk je hypotheekadviseur uitgekozen, let er dan op dat het samenwerken goed gaat. Het komt vaak voor dat je hypotheekadviseur een handtekening zet en vervolgens zijn medewerkers het werk laat doen: zorg ervoor dat je hypotheekadviseur je vaste aanspreekpunt is en dat je daarmee samenwerkt. Oordeel ook goed of hij zijn afspraken nakomt: Is hij goed bereikbaar? Reageert hij snel? Dit zijn ook belangrijke dingen om op te letten. Wanneer je een goede hypotheekadviseur hebt, zal hij ook connecties hebben die jou verder kunnen helpen, zoals een makelaar en notaris. Dit is handig om het traject soepel te laten verlopen. Zo woon je binnen no time in je nieuwe huisje.