Het doen van je administratie is niet een makkelijke taak. Er komt veel bij kijken, want er zijn veel verschillende regels en wetten waar bedrijven aan moeten denken bij het doen van de administratie. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om de administratie uit te besteden, zodat er meer tijd overblijft voor de werknemers om de overige zaken te regelen en taken uit te voeren. In dit artikel leer je over wat er komt kijken bij het doen van administratie en wanneer je dit moet uitbesteden. 

BTW regels met betrekking tot administratie

Bij het doen van administratie moet rekening gehouden worden met BTW. Hierbij moet sowieso het volgende bijgehouden worden: uitgaande facturen als je het factuurstelsel toepast, inkomsten als je het kasstelsel toepast, ontvangen facturen en privégebruik van goederen en diensten. Er zijn ook verschillende BTW-tarieven, denk aan het algemene BTW-tarief: 21% en aan het verlaagde BTW-tarief: 9%. Als er zaken gedaan worden met het buitenland kan het tarief uitkomen op 0%. Het is dan ook noodzakelijk dat alle verschillende vormen van BTW-betalen bewaard worden per BTW-tarief.

Zaken doen in of met het buitenland

Wanneer je zaken doet in of met het buitenland komen er nog extra administratieve werkzaamheden bij kijken. Daar wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen het importeren en/of exporteren van en naar EU-landen en importeren en exporteren naar landen buiten de EU.. Zo moet je bijvoorbeeld bewijs kunnen aantonen dat je zaken doet met afnemers in de EU die ook belastingaangifte doen. Als je rechtspersoon bent, maar geen ondernemer, en zaken doet met landen uit de EU, dan moet je administratie bijhouden wanneer je intracommunautair verwerft. Bij het handelen met landen buiten de EU komt veel meer administratie bij kijken. Zo moet je bij import onder andere een vrachtbrief, factuur van de Douane en een betalingsbewijs hebben en bij export moet je onder andere alle Douanedocumenten behouden, kopie van de vrachtbrief en factuur van de vervoerder. Dit is echter niet alles wat je bij moet houden. Berg de facturen en andere administratieve papieren op en scheid de papieren: één stapel voor handel binnen de EU en één stapel voor handel buiten de EU. 

Uitbesteden van administratie

Om er zeker van te zijn dat alle administratie op de juiste wijze verwerkt wordt en dat jij en je werknemers genoeg tijd over houden om zich op andere zaken te storten, is het handig om administratie uit te besteden. Zo kun je op het internet veel administratiekantoren vinden die jou hierbij kunnen helpen. In Google zoek je dan op locatie, bijvoorbeeld Administratie in Drenthe, of op een specifiek soort administratie die jij moet uitvoeren. Daarna kun je bekijken welk administratiekantoor jou het meest aanspreekt en daar een online intake-gesprek in te plannen. Als je bij dit gesprek het gevoel krijgt dat je het juiste administratiekantoor hebt gevonden dan kun je kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf.