Elk jaar heb je de mogelijkheid om een andere zorgverzekering te kiezen. Redenen om over te gaan naar een andere zorgverzekering kunnen verschillen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je huidige zorgverzekering bepaalde zorg zoals fysiotherapie niet meer vergoed of je stapt simpelweg over om geld te besparen. Je kunt je huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders om te kijken of dat misschien beter bij je past. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van en andere zorgverzekering en hoe je dit kunt vergelijken.

Bepaal vooraf de hoogte van je eigen risico

Het eigen risico bedraagt minimaal €385 tot maximaal €885. Denk je bijvoorbeeld dat je weinig of geen zorgkosten zult gaan maken, dan kun je veel maandelijkse kosten besparen door het eigen risico op een hoger bedrag te zetten. Echter weet je vooraf natuurlijk nooit of je zorg nodig hebt. Mocht je toch zorg nodig hebben dan kan het best zijn dat je eerst je eigen risico moet betalen. In dat geval ben je €885 euro kwijt. Daarom is het behoorlijk risicovol om je eigen risico maximaal te verhogen.

Welke zorg heb je nodig?

Kijk kritisch naar de dekking van de basisverzekering. Die kan per zorgverzekeraar best verschillen. In de basisverzekering wordt de meest belangrijke zorg al gedekt. Dan moet je denken aan huisarts, spoedeisende hulp, zorg die gepland wordt in het ziekenhuis, fysiotherapie en psychische zorg. Ook moet je goed checken bij welk ziekenhuis je terecht kunt. Het kan zo zijn dat je lokale ziekenhuis niet is aangesloten bij de VGZ. In een noodsituatie kan je bij elk ziekenhuis terecht. Ook die niet bij VGZ zijn aangesloten. In andere gevallen kan het zijn dat de zorgverzekering je ziekenhuiskosten niet of deels vergoed als je zelf bewust kiest voor een ander ziekenhuis.

Heb je een aanvullende verzekering nodig?

Een aanvullende verzekering kan een uitkomst zijn om de kosten van je eigen risico te drukken. Moet je bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts of naar de fysiotherapeut dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering te nemen. De onkosten bij de tandarts worden niet vergoed in je basisverzekering en de je kunt meestal maar een aantal keren naar de fysiotherapeut zonder extra onkosten te maken.

Vergelijk je zorgverzekering en kijk of je kunt besparen!

De gemakkelijkste manier om te kijken welke zorgverzekering bij jou past is om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je hebt tot 31 januari om overstappen naar een andere zorgverzekering. De beste manier om een zorgverzekering te kiezen die bij jou past is zorgverzekering vergelijken 2022. Het is aan te raden ieder jaar eens kritisch te gaan kijken naar waar je zou kunnen besparen. Dit kan je zomaar tientjes op jaarbasis schelen.