Je wilt je eigen horecazaak beginnen. Misschien ben je geboren met dit idee of is het de laatste jaren gaan kriebelen. Voor veel mensen is het een droom om over een eigen horecazaak te beschikken. Echter weten veel mensen niet wat erbij komt kijken. In deze blog leggen we een aantal zaken uit waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om je eigen horecaonderneming te beginnen.

Exploitatievergunning

Zeg je horeca, dan zeg je vergunningen. Die zijn nou eenmaal nodig en bepalen grotendeels wat je wel en niet kan met je horecazaak. Zo mot je een exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Dit heb je nodig als klanten gaan eten en drinken in je zaak. Soms is deze vergunning niet nodig voor bijvoorbeeld een afhaalrestaurant. Of te kijken hoe dit zit kun je het beste navraag doen bij jou gemeente aangezien dit ook verschilt per gemeente.

Ontheffing alcoholwet

Met een exploitatiewet mag je nog geen alcohol checken. Hiervoor heb je een ontheffing Alcoholwet nodig. Om deze ontheffing aan te vragen moet je alleen wel minimaal 21 jaar of ouder zijn.

Omgevingsvergunning

Voor het bouwen, verbouwen of renoveren van een pand heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Voor het slopen moet je vaak ook een sloopmelding doen. Ook het plaatsen van reclame op het pand valt onder de omgevingsvergunning.

Drank- en Horecawet

Naast deze vergunningen die je moet hebben moet je ook voldoen aan de eisen voor de Drank- en Alcoholwet. Deze wet stelt eisen aan de inrichting van je horecazaak. Je moet bijvoorbeeld maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bijvoorbeeld brandgevaar. Hier kun je aan voldoen door bijvoorbeeld met ontbrandbare of brandvertragende materialen te werken.

Inboedel kopen

Mocht het allemaal zoveel zijn dan moet je de gehele inboedel aanschaffen. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Zo moet je bijvoorbeeld een hele keuken laten installeren, een Kassanet Nuus en een zitgelegenheid creëren. Een Kassanet Nuus is tegenwoordig vrij gemakkelijk door de vele software die er beschikbaar is.