Heb je het idee dat je werkgever van plan is om je te ontslaan? Of heeft je werkgever deze procedure al ingezet? Hoogstwaarschijnlijk krijg je in dit geval een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst aangeboden. Hiermee wil je werkgever ervoor zorgen dat jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. Maar wat staat er precies in zo’n vaststellingsovereenkomst en in welke gevallen is hij van toepassing?
Wat houdt een vaststellingsovereenkomst in?
Een vaststellingsovereenkomst kun je zien als een overeenkomst of contract waarin de voorwaarden staan waaronder je contract wordt beëindigd. Hierdoor staat het ook wel bekend als een beëindigingsovereenkomst. In de overeenkomst staan afspraken van de twee betrokken partijen voor het oplossen of het voorkomen van een geschil. Het is de bedoeling dat de overeenkomst eraan bijdraagt dat werknemer en werkgever op een nette manier uit elkaar gaan.
In welke gevallen wordt een vaststellingsovereenkomst opgesteld?
Een vaststellingsovereenkomst is vooral relevant bij ontslagen met wederzijds goedvinden. Dit kan bijvoorbeeld een ontslag bij ziekte zijn, of een ontslag wegens een bedrijfseconomische reden. Een ontslag met wederzijds goedvinden heeft de voorkeur van werkgevers, omdat het sneller en goedkoper af te wikkelen is dan wanneer het via het UWV of de rechter moet gaan. Ook voor jou als werknemer zitten er voordelen aan, omdat je zelf invloed hebt op de voorwaarden die in de overeenkomst staan.
Wat staat erin een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst bevat meerdere afspraken die te maken hebben met je ontslag. Een aantal voorbeelden:
- De reden van je ontslag
- De datum van je uitdiensttreding
- De hoogte van je transitievergoeding
- De opname of uitbetaling van je overgebleven vakantiedagen
- Het opheffen van het concurrentiebeding
Zelf invloed uitoefenen op je vaststellingsovereenkomst
Krijg je zelf te maken met een ontslag met wederzijds goedvinden, dan is het belangrijk om te weten dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de inhoud van je vaststellingsovereenkomst. De overeenkomst is namelijk onderhandelbaar. Het is daarom niet verstandig om meteen akkoord te gaan met overeenkomst die je werkgever je aanbiedt. Misschien ben je huiverig om de onderhandeling aan te gaan. In dit soort gevallen kun je altijd nog een arbeidsrechtjurist inschakelen die je bijstaat. En wat ook handig is om te weten: heb je de vaststellingsovereenkomst eenmaal getekend, dan heb je altijd nog recht op 14 dagen bedenktijd.
Recent Comments